Jouw kracht en zelfvertrouwen worden bewust zichtbaar en voelbaar voor jezelf en de ander

Ik neem je mee naar mijn jeugd.

Ik ben een jaar of zes. En mijn hele wereld staat op zijn kop. Ik verhuis van een stad naar een klein dorpje, waar de mensen een dialect spreken die ik vaak niet begrijp. Afgesloten van mijn vroegere vriendinnen, want de telefoon is een dure vaste verbinding, waar wij als kind geen gebruik van mogen maken. Voelde ik mij eenzaam en alleen, anders dan de anderen kinderen. Lezen en schrijven daar begin ik net mee.

Dan wordt mijn juf ziek en ik krijg een moeder van een van de kinderen in de klas die invalt bij gebrek aan goede leerkrachten. 

Nu vele jaren later ontdek ik dat ik dyslectisch ben. Deze inval juf heeft geen idee hoe je met kinderen om moet gaan. Ik ben haar uitlaat klep, het kind met de sprekende ogen die haar raakt. Regelmatig word ik aan mijn oren getrokken en op andere manieren gepest door deze inval juf.

Dat heeft veel met mijn zelfvertrouwen gedaan.

Ik ga me onbewust gedragen als een pleaser. Dat is voor mij de veiligste manier om te overleven. Thuis wordt er niet echt gepraat en geluisterd. Een nul voor dictee en dan blijven zitten. Ach je hebt  je best gedaan. Daar ligt het niet aan. Dat lijkt supporting. Maar dat is het niet. Niet echt. Als je dieper voelt. Het zegt voor mij: “We geloven in je, je kunt het. Ga het nog maar eens overdoen.”  Wat voor mij als gevoelig kind meer geholpen zou hebben is: “We gaan eens met de juf praten en uitzoeken wat er aan de hand is.” Dat voelt heel anders. De eerste zijn alleen maar woorden, die in werkelijkheid niets zeggen.

Mijn ouders hebben ook hun eigen trauma’s meegemaakt; zij waren immers jonge volwassenen tijdens de oorlog. Als je je mond open doet, kun je represailles verwachten. Ze hebben nooit geleerd om op te komen voor hun dierbaren of voor zichzelf, naast alle andere trauma’s die zij hebben meegenomen en die ik als hun kind weer heb overgenomen.

Het leven als mens is in zeer veel lagen opgebouwd.

Super interessant als je hier letterlijk induikt. Nu weet ik dat het erger kan. Er zijn leeftijdsgenoten geweest die bij al die nullen voor dictee in het openbaar als dom worden betiteld. Ook heb ik gehoord dat er kinderen zijn die straf krijgen van hun ouders omdat ze niet hun best hebben gedaan. Dit alles is zeer ondermijnend voor je zelfvertrouwen.

Dat wat ik beleeft heb wordt niet gezien als zelfvertrouwen ondermijnend. Maar dat is het wel degelijk. 
Zo heb jij vast ook een verhaal waar je zelfvertrouwen ondermijnd word, en je je onbewust anders gaat gedragen.

Wat is jouw verhaal?

Herken je het gevoel van veiligheid dat je in eerste instantie ervaart bij het doen of beleven van bepaalde dingen, maar dat er toch een angel in zit, in de reden waarom je doet zoals je doet? Hoe je situaties telkens weer op dezelfde manier benadert, terwijl je een ongemakkelijk gevoel in je buik hebt of dat stemmetje hoort zeggen: “Dit is eigenlijk niet oké”? Je ondermijnt hierdoor je eigen zelfvertrouwen, voortkomend uit oude gewoonten en patronen die veilig lijken, maar die eigenlijk ontstaan zijn vanuit je oer-mechanisme: overleven 


Zelfvertrouwen is een gek ding

Ik herinner me dat ik vroeger bij een therapeut zat die me de vraag stelde: “Wat zijn de momenten in jouw leven geweest waarin je vol zelfvertrouwen handelde?” Op dat moment zat ik zo diep in de ellende dat ik werkelijk niets kon benoemen. Mijn geest was totaal leeg, zelfs blanco. Wat toen een verademing was voor mijn drukke geest. Al mijn situaties waarin ik vol zelfvertrouwen handelde, kon ik toen gewoon niet benoemen.

Het zat niet meer in mijn dagbewustzijn, maar ver weggedrukt in mijn onderbewustzijn.
Vorige week zat mijn dochter tegenover me. Ik vertelde haar ongegeneerd over al mijn overwinningen, waar ik vol zelfvertrouwen en empowered mijn ding deed. Ik liet me niet weerhouden door de ander, maar geloofde in mezelf, ongeacht wat er gebeurde. Het is zo gaaf om dat te doen. Het is verhelderend voor jezelf om te beseffen dat je onderweg in je leven wel degelijk momenten van zelfverzekerdheid en zelfvertrouwen hebt gekend en vol zelfvertrouwen beslissingen hebt genomen, zeker toen je lekker op dreef was. Dan merk je pas dat je ook overwinningen op jezelf hebt geaccepteerd als waar.

In je herinneringen zijn vaak die onweerlegbare uitspraken, statements, die je jezelf steeds weer vertelt en die in je gehele systeem als waarheid zijn verankerd over jezelf, niet waar.

De herinneringen van zelfvertrouwen kan dan alleen maar in je dagbewustzijn komen als die werkelijke waarheid weer wordt aangeraakt.

Er Komt heel veel los, als je bewust anders over jezelf gaat denken.

Je hebt zelfvertrouwen, maar je beleeft nog steeds je oude riedel omdat je hebt opgeslagen dat je geen zelfvertrouwen hebt. Je communiceert dit zelfs naar buiten toe, waardoor deze onbewuste oer-beveiliging nog steeds helder en klaar in je bewustzijn is gegrift als waar. Daardoor kun je niet anders dan zo te reageren.

Als je innerlijk werk doet, kom je tot de kern en kun je al je oude patronen en handelingswijzen in situaties loslaten, waarbij je in alle veiligheid weer op jezelf kunt vertrouwen, zonder te hoeven reageren vanuit je triggers vanuit de wereld om je heen.

Dat je geen zelfvertrouwen ervaart wil niet zegen dat je geen zelfvertrouwen hebt.

Jij hebt altijd ergens in jou eigenschappen, die je toen vanuit veiligheid onbewust hebt afgesloten.  En vaak is zelfvertrouwen daar één van.

Ik neem je mee naar nog een bewuste beleving.

Ik was al wat ouder toen ik de opleiding tot operatiekamer assistent ging volgen. Ik had er net acht jaar over gedaan om de HAVO te halen. Dit leersysteem was duidelijk niet voor mij, maar ik wilde graag dit diploma behalen, dus zette ik door. Geen enkele keer werd ik als dom uitgescholden. Mijn ouders gaven me dezelfde support als voorheen. 

Daarna deed ik twee jaar iets anders voordat ik me aanmeldde als operatieassistent in het academisch ziekenhuis om de hoek.

Het gebeurde op de tweede afdeling waar ik werd geplaatst. Het management van de OK gedroeg zich vreemd in mijn ogen, en de collega’s op die afdeling deden allemaal mee met het vreemde gedrag van het management.

Ze vonden dat ik niet goed genoeg was en haalden me keer op keer weg bij operaties die afgetekend moesten worden. Aan het einde kreeg ik een beoordeling die bestond uit allemaal nullen, tweeën en drieën. Het ok management vroeg waarom ik niet reageerde op haar beoordeling over mij. Ze waren met zijn tweeën, één tegenover mij, de ander zat naast me. Ze lieten me de cijferlijst zien en vroegen waarom ik niet reageerde op de cijfers die zij mij gaven, waaronder een nul voor steriliteit. Ik keek ze aan en zei: “Dit is zo’n pure onzin in mijn ogen, dit slaat nergens op. Ik ga met jullie beoordeling over mij naar mijn studiebegeleider.” Verder zei ik niets en stond op. Mijn woorden waren vol zelfvertrouwen en volledig in mijn kracht uitgesproken, zo veel onrechtvaardigheid en onzin in mijn ogen. Ik liep weg en stond volledig in mijn kracht. Ik ging naar mijn praktijkbegeleider en nam de cijferlijst en beoordelingen mee. Ik gaf uitleg over mijn ervaring op deze afdeling en begeleiding. Ik ben opgestapt en heb nooit meer iets terug gehoord van die afdeling en ik ben gewoon geslaagd.

Als je in je kracht staat kan je ook alleen maar vanuit zelfvertrouwen spreken en handelen.

Die werkelijke onzin van deze dames overbrengen op de ander en totaal in mijzelf voelen dat dit niet oké is. Iemand zo bewust klein maken waardoor zij zichzelf groot en belangrijk maken. Interessant hoe dat werkt. Waren zij zeker van zichzelf geweest hadden ook zij een andere aanpak gevonden en was er een heel andere spel gespeeld.

Zelfvertrouwen is een interessant woord, een interessant gevoel en een bijzondere ervaring van jezelf in bepaalde situaties.

Hoe kijk jij naar jezelf?

Wat vind je van jezelf?

Welke woorden spreek je naar jezelf of over jezelf uit?

Hoeveel trek je je aan van wat de ander tegen jou zegt en neem je voor waar aan?

Je zelfvertrouwen is in eerste instantie een houding en een zeer interessant fenomeen.

De eerste stap om jezelf te vertrouwen is je houding in de situatie.

Word je bewust van je gedachten.

Word je bewust van je gevoelens.

De verandering ligt in jou.

Wil je Zelfvertouwen ervaren doe dan mee op

donderdagavond 26 september om 20:00-21:00 online, met de diepgaande 1 op 1 Asthor healing, waar we in de verschillende diepere lagen openingen brengen, bewegingen op gang zetten naar zelfvertrouwen.

 Bewust zelfvertrouwen

Plus voor je bewustwording van wat er allemaal gebeurd tijdens de Asthor healing krijg je nog extra een coaching healing sessie 1 op 1 van 1,5 uur binnen de 2 weken ook online op afspraak.
Jouw verhaal is uniek, jij bent uniek, verander je verhaal voor jezelf. De wereld om je heen gaat als vanzelf met je mee.  Hoe krachtig.

Meldt je aan via louterspelendbewustzijn@gmail.com